Så här blir du redo att tävla i ATV

Inför en tävling finns det en hel del att tänka på. Många kan tycka att det är lite svårt att hålla reda på allt, men i denna artikel kommer vi att ta upp det allra nödvändigaste att ha koll på inför tävlingen.

För det första kräver de allra flesta klubbar att föraren vid tävlingarna har licens. Detta är för att både föraren och publiken ska vara skyddade med en försäkring om en olycka skulle ske. Ofta behöver man också vara medlem i en motorklubb för att få vara med och tävla. Dock krävs det inte att man är medlem hos klubben som anordnar tävlingen.

Vilken utrustning krävs?

När man tävlar med ATV krävs det att man har en del utrustning. För det första måste man ha en hjälm samt helkroppsskydd. I helkroppsskyddet ingår både rygg- och bröstskydd. Man måste som förare också ha handskar och i många fall finns det också krav på användande av speciella skor. När det gäller fordonet krävs det att ett så kallat dödmansgrepp finns. Detta gör att maskinen stannar om föraren ramlar av.

När man kommer till tävlingen

När man kommer fram till tävlingen anmäler man sig till arrangören och denne ser då över att licenser med mera finns. Den tävlandes fordon kommer också att besiktigas så att säkerheten kontrolleras. Man kontrollerar också att decibelkraven hålls och dessutom gäller det att man är inbokad i rätt klass. Om en förare har bokat in sig i standardklassen men har en trimmad ATV kommer denne att flytta till en klass där trimning är tillåtet.

På tävlingsplatsen är det också obligatoriskt att delta i ett alkotest och genomgång som förare. Om man blåser positivt kommer licensen att dras in på plats och föraren rapporteras också till förbundet. Vid dessa tillfällen betalas varken licenspengar eller avgiften för tävlingsanmälan tillbaka.