Olika sätt att finansiera ett ATV-köp

Privatlån

En möjlighet som kan användas för att finansiera ett ATV-köp är privatlån. Dessa kan marknadsföras under flera olika namn men de vanligaste är konsumtionslån eller blancolån. Det handlar dock oavsett namn om ett lån som är avsett för konsumtion eller för olika investeringar som görs på fritiden eller i hemmet. Låntagaren behöver ingen fysisk säkerhet för dessa lån och de kan tecknas hos finansbolag, kreditinstitut och hos banker. I dag finns det flera hundra olika aktörer i Sverige som erbjuder olika privatlån, och det finns ett minst sagt stort utbud.

Privatlånet är ofta det naturliga alternativet att välja om man inte har de ekonomiska möjligheterna att betala hela kontantinsatsen för ATV:n. Det är dock viktigt att jämföra de olika låneinstituten och se vilket som kan erbjuda låntagaren den allra bästa räntan och amorteringstiden.

Snabblån

Ett annat alternativ till privatlånen är snabblån. Dessa rör sig ofta om låga belopp men många gånger kan det vara lönt att ta ett sådant om man köper en begagnad ATV som inte kostar så mycket. Räntan kan dock vara hög och det gäller att jämföra flera lån med varandra för att man ska kunna få den lägsta möjliga räntan.

Amorteringstider

En annan sak som man bör jämföra mellan olika lån är de olika amorteringstiderna. Vissa långivare erbjuder bara en kortare amorteringstid på maximalt fem år, medan andra kan erbjuda amorteringstider på upp till 12 år. Om man har en hög amorteringstakt kommer man självklart att få en lägre sammanlagd kostnad för lånet, men i första and bör man se till att amorteringstiden passar de egna behoven.

Lån från vänner

Om man är flera som vill köpa en ATV men ingen har råd kan man lägga ihop pengar och köpa en tillsammans. Det gäller dock att man är överens om hur ATV:n ska skötas och hur den ska köras.